free web stats

Prenos zaliha robe (u slučaju kada predstavljaju celokupnu imovinu obveznika pdv) ne smatra se prometom dobara i usluga, pod uslovom da je sticalac obveznik pdv i da obavlja istu delatnost

PRENOS ZALIHA ROBE (U SLUČAJU KADA PREDSTAVLJAJU CELOKUPNU IMOVINU OBVEZNIKA PDV) NE SMATRA SE PROMETOM DOBARA I USLUGA, POD USLOVOM DA JE STICALAC OBVEZNIK PDV I DA OBAVLJA ISTU DELATNOST.
 
Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Prema odredbi člana 6. stav 1. tačka 1) Zakona, prometom dobara i usluga, u smislu ovog zakona, ne smatra se prenos celokupne ili dela imovine, sa ili bez naknade, ili kao ulog, ako je sticalac poreski obveznik ili tim prenosom postane poreski obveznik i ako produži da obavlja istu delatnost.
Odredbom člana 2. Pravilnika o utvrđivanju prenosa celokupne ili dela imovine, sa ili bez naknade, ili kao ulog, koji se ne smatra prometom dobara i usluga u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da se prometom dobara i usluga koji, u smislu člana 6. stav 1. tačka 1) Zakona, ne podleže PDV smatra prenos celokupne imovine kod statusne promene privrednog društva i promene pravne forme privrednog društva, u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva, odnosno u postupku redovnog prometa, likvidacije i stečaja.
U skladu sa navedenim odredbama Zakona i Pravilnika, prenos zalihe trgovačke robe samostalne radnje, koja predstavlja celokupnu imovinu obveznika PDV - prenosioca zaliha, ne smatra se prometom dobara i usluga u smislu člana 6. stav 1. tačka 1) Zakona, pod uslovom da je sticalac zaliha poreski obveznik ili da je tim prenosom postao poreski obveznik, kao i pod uslovom da je produžio da obavlja istu delatnost koju je obavljao prenosilac zaliha - obveznik PDV.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1469/2006-04 od 1.2.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)