free web stats

Dokumentacija potrebna za oslobođenje od plaćanja carine i pdv na uvoz dobara na osnovu ugovora o donaciji

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA CARINE I PDV NA UVOZ DOBARA NA OSNOVU UGOVORA O DONACIJI.
 
1. Članom 1. Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći, propisano je da državni organi, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove, druge organizacije i zajednice koje ne ostvaruju dobit, kao i domaće i strane humanitarne organizacije (dalje: primalac donacije i pomoći) mogu primati donacije i humanitarnu pomoć.
Članom 5. istog zakona propisano je da je primalac donacije i pomoći oslobođen plaćanja carine, drugih uvoznih dažbina i taksi koje se plaćaju prilikom uvoza robe koja je predmet donacije i humanitarne pomoći u smislu ovog zakona.
Radi korišćenja povlastice iz člana 5. ovog zakona primalac donacije i humanitarne pomoći, uz zahtev za oslobođenje, podnosi carinarnici:
1) izjavu donatora, odnosno davaoca humanitarne pomoći iz koje se vidi da se roba šalje besplatno, odnosno drugi dokaz da se roba plaća iz sredstava prikupljenih po osnovu donacije i pomoći ili iz sredstava ostvarenih realizacijom hartija od vrednosti i po osnovu korišćenja ustupljenih prava;
2) izjavu da će roba biti upotrebljena u humanitarne svrhe, unapređenje uslova života stanovništva i zdravstvene zaštite, i sl;
3) izvod iz registra, ili drugi dokaz da se bavi delatnošću iz tačke 2. ovog stava.
Na osnovu podnetog zahteva carinarnica donosi rešenje (član 6. istog zakona).
2. Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Saglasno odredbi člana 26. stav 1. tačka 1a) Zakona, PDV se ne plaća na uvoz dobara koja se uvoze na osnovu ugovora o donaciji, odnosno kao humanitarna pomoć.
Prema odredbi člana 1. stav 1. Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći, državni organi, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove, druge organizacije i zajednice koje ne ostvaruju dobit, kao i domaće i strane humanitarne organizacije mogu primati donacije i humanitarnu pomoć.
Odredbom člana 2. Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći propisano je da donacije i humanitarna pomoć, u smislu ovog zakona, mogu biti u robi, osim duvana i duvanskih prerađevina, alkoholnih pića i putničkih automobila, uslugama, novcu, hartijama od vrednosti, imovinskim i drugim pravima.
U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, na uvoz dobara - humanitarne pomoći namenjenih, u konkretnom slučaju za negu novorođenčadi, koja institut dobija od strane kompanije, a koja uvozi domaće pravno lice, PDV se ne plaća, pod uslovom da se uvoz robe vrši za račun ovog instituta, što znači da je institut u Jedinstvenoj carinskoj ispravi za stavljanje robe u slobodan promet, tj. uvoz dobara, izdatoj u skladu sa carinskim propisima, naveden kao vlasnik dobara koja se uvoze, kao i pod uslovom da se uvoz u svemu vrši prema odredbama Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći. Utvrđivanje da li se uvoz vrši u skladu sa pomenutim zakonom sprovodi nadležni carinski organ.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1274/2006-04 od 21.11.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)