free web stats

Prenos popisa iz 2013. u 2014.

Ukoliko je stanje zaliha u 2013.-oj godini naknadno izmenjeno, ta izmena treba da se preslika i u 2014. godinu. Pošto su to odvojene baze, nema govora o automatskom instant-preslikavanju, nego stanje mora ručno da se ažurira u 2014.-oj godini. Ukoliko je promena izvršena na 2-3 artikla, najlakše je da se uđe u izmenu popisa u 2014.-oj godini, ali ako je veći broj artikala obuhvaćen promenama - jednostavnije će biti da se prenese novi popis iz 2013.

1. Prvo se uđe u 2013. u pregled zaliha, i sve količine ažuriraju sa CTRL+F8

2. Zatim se (isto u 2013.-oj) uđe u POPIS ARTIKALA i formira nova popisna lista sa F2 (sa datumom 01.01.14.), a kada se uđe u stavke tog popisa, u koloni POPISANO se aktivira F5 da iskopira količine koje se trenutno nalaze NA STANJU (potvrditi ENTER-OM). Isto to se uradi i u koloni KNJIGOVODSRTVENA KOLIČINA: F5, pa ENTER. Sada treba sačuvati ovaj popis (jedan ESC, pa ENTER do kraja)

3. Ovaj popis NE TREBA zaključavati, on služi samo da se prenese, odnosno ISKOPIRA u 2014. godinu, i kopiranje se na njemu aktivira komandom ALT+W (samo će preko ekrana da bljesne bela poruka “kopiranje popisa”, i on je sačuvan u CLIPBOARD-u)

4. Sada se prelazi u 2014. godinu, ulazi se u POPIS ARTIKALA i briše se stari popis, da bismo na njegovo mesto upisali ovaj novi. (Stari popis mora prvo da se otključa, pritiskom na “Z” na tastaturi… tek onda može da se briše sa F3) Novi popis, koji se nalazi u CLIPBOARD-u (u privremenoj memoriji) se poziva komandom ALT+R. U ponuđenom spisku se nađe na dnu liste (pored broja i datuma popisa nalazi se datum i vreme upisa u CLIPBOARD, pa se po tome prepoznaje) i na njemu aktivira ENTER. Metod upisa treba da bude ŠIFRA/NAZIV artikla.

5. Na kraju, ovaj popis samo još treba upisati u zalihe, a to se postiže ZAKLJUČAVANJEM (taster “Z” na tastaturi) - preporučuje se da se opcija “UPIS CENA” deaktivira (isključiti oznaku “X”), kako ne bi poremetila tekući cenovnik.

NAPOMENA:

Da bi popis i knjigovodstveno stanje dobijeno na ovaj način bilo tačno neophodno je da zbirni saldo magacina bude ispravan, što se proverava komandom ALT+F8 u pregledu zaliha (opcija “Neispravni zbirni saldo kartice”) posebno za nabavnu i za prodajnu vrednost.

Druga varijanta je da se knjigovodstveno stanje učita komandom SHIFT+F5 koja računa stanje na zadati dan, a preduslov da ovo stanje bude tačno jeste slaganje prometa i stanja za magacin (izveštaji “Stanje na određeni dan” i “Ukupan ulaz/izlaz”)

· Last modified: 2014/03/17 14:50 by cunning