free web stats

Kartice poverenja i poklon kartice

Opis

Kartice poverenja su sistem koji omogućava da se stalnim MP kupcima daje popust u skladu sa njihovim prometom. Time se kupci nagrađuju za ukazano poverenje. Za svakog kupca treba obezbediti identifikaciju (najbolje kartica sa osnovnim podacima) koja obavezno sadrži bar-kod jedinstven za svakog kupca. Na osnovu ove kartice se identifikuje kupac u MP objektu. Kartica može sadržati i druge podatke, ali oni nisu obavezni.

Gift ili poklon kartice su posebna vrsta kartice koja se daje korisnicima kao zamena za novac, pa sa takvom karticom kupac moze platiti robu ili uslugu. Koristi se isti sistem kao za kartice poverenja.

Podešavanje

  • Pre primene treba u OLAS-u označiti korisnike koji dele istu bazu kupaca (obično centrala i svi MP objekti). Za to se koristi parametar Serijski broj LC. U ovo polje treba upisati serijski broj glavne firme, a za tu firmu ovo polje treba ostaviti prazno (Wings).
  • Otvore se novi statusi za kupce koji će imati kartice poverenja (na primer, L) i poseban status za GIFT kartice (na primer, G). Taj status se upiše u Sistemske opcije/Podešavanje programa/Razno. Zatim se u Partneri/Kartice poverenja komandom F2 redom otvaraju kupci sa osnovnim podacima: ime, adresa, telefon, mail … Za svakog kupca se može zadati generalni popust na partneru ili komandom F8 po grupama rabata. Neophodno je obezbediti kartice sa tačnom šifrom kupaca, najbolje sa bar-kodom u kome je šifra kupca.
  • Svaki partner mora da ima samo jedan status - nije dozvoljeno mešanje kartice poverenja i nekog drugog statusa. Ako imate takve kupce, obavezno otvorite posebnu karticu za karticu poverenja.

Poklon kartice se otvaraju komandom F10. Za takve kartice se unosi samo serijski broj i iznos, bez ličnih podataka. Takve kartice se vide u listi kao _GIFT partneri.

Ukoliko nije bilo prometa na kartici poverenja, ona se može brisati komandom F3. Brišu se podaci i na serveru. Ukoliko je bilo prometa, nije moguće brisanje. Poklon kartice se ne mogu brisati. Ukoliko se unese pogrešan podatak, mora se otvoriti nova kartica.

Kartice poverenja se mogu menjati komandom F4. Svaka izmena autmatski šalje sve podatke na server. Obratite pažnju da se kupci na serveru čuvaju po šiframa: ako se izmeni šifra, sistem neće izmeniti šifru na serveru, nego će otvoriti novu karticu! Poklon kartice se ne mogu menjati.

Komandom F7 se može tražiti određena kartica, a komanda F9 služi za pregled kartica na serveru. Ctrl-F9 služi za proveru kartica upisanih na server: označavaju se sve kartice koje program nađe i na serveru. Komanda Alt-G služi za proveru kartice: ispisuju se podaci sa servera, tip kartice, vlasnik…

  • U Maloprodaja/Tipovi pazara treba otvoriti poseban tip placanja GIFT sa sledecim parametrima:

Za kartice poverenja, potrebna su sledeća podešavanje u MP:

  • U kasi se u podešavanjima (Ctrl-F10) izabere KARTICE POVERENJA i tu uključi opcije Učitavanje šifre.
  • Ukoliko je u pitanju eksterna MP, uključite i opciju Učitavanje podataka sa interneta. Ako ne želite da učitavanje pokvari podatke koje već imate, uključite opciju “Otvori privremenog kupca”.
  • Ukoliko je MP u okviru centrale, pa se na istom mestu otvaraju kupci i prodaje roba, isključite učitavanje podataka sa interneta.

Za GIFT kartice nisu potrebna nikakva dodatna podešavanja. Ukoliko firma koristi samo GIFT kartice, preporučljivo je isključiti prethodne opcije.

Procedura korišćenja

  • U centrali treba uneti sve kupce i poklon kartice u Kartice poverenja. Otvaranje automatski šalje partnera na server. Ako se kartica poverenja izmeni, ponavlja se slanje na server. Mogu se poslati i svi kupci odjednom (komanda Ctrl-F2). Ukoliko je partner već na serveru, ponovno slanje samo ažurira podatke na serveru. Postoji i komanda za učitavanje kupaca sa servera (Ctrl-F4): učitavaju se svi podaci, uključujući popuste i evidentirane prodaje. Ova komanda je namenjena eksternim objektima koji žele da vide podatke o definisanim kupcima. PAŽNJA: učitavanje podataka će izbrisati prethodno unete podatke u partnerima! Krtica poverenja se može izbrisati iz evidencije (F3), a komanda F6 učitava sve kupovine svih kupaca, pa se to dalje može pratiti kroz kartice partnera.

* Kada kupac dođe u MP objekat i izabere artikle koje želi da kupi, normalno se unosi račun, a prilikom zaključenja računa u polje KARTICA POVERENJA opciono se može uneti i šifra partnera (najbolje skeniranjem bar-koda sa njegove kartice).

Podaci o partneru se zatim učitavaju sa interneta i upisuju u lokalnu evidenciju partnera. Program ispisuje ime i prezime kupca kao signal prodavcu da je on identifikovan. Takođe se za svaku stavku računa automatski određuje popust u skladu sa definisanim popustima. Tako kupac dobija popust koji je definisan u centrali. Kada se potvrdi, ova kupovina se automatski upisuje u karticu kupovina na serveru, što će kasnije biti vidljivo u centrali.

  • Ako kupac placa poklon karticom, korisnik bira tip placanja GIFT i unosi odgovarajuci iznos. Posle toga se racun normalno zakljucuje. Ako je unet neki iznos za poklon karticu, program ispisuje formu u kojoj se unosi broj poklon kartice:

Unosi se broj kartice, a program sa servera povlaci preostali kredit na toj kartici. Moguce je uneti vise kartica (do tri) pri cemu se redom skida iznos dok se ne ispuni zadati iznos. Posle ovoga se u centralu salju podaci i prodaji i kartici, koja sad ima umanjen iznos.

  • Ukoliko je potrebno, postoji komanda Alt-G u kasi koja služi da se proveri koliko je novca ostalo na kartici. Na primer:

  • Moguće je storniranje prodaje koja je plaćena GIFT karticom. Takav račun se mora napraviti ručno, ne može se stornirati originalni račun komandom “S”. Sve je isto kao kod prodaje, samo što se iznos plaćanja dodaje na karticu.
  • Centrala učitava podatke o prodajama komandom F6 i na osnovu toga određuje po potrebi nove popuste za kupce.

Za kartice poverenja se upisuje svaki promet u MP objektima. Kada se učitaju podaci komandom F6, na kartici partnera se mogu videti sve kupovine izabranog kupca:

Poklon kartice za razliku od kartica poverenja imaju vrednost. Kod kreiranja takve kartice se upisuje početna vrednost, a kada se učitaju podaci o prodaji, dobija se trenutni saldo kartice:

Lokalne kartice poverenja

Ukoliko se kartice koriste samo na jednoj lokaciji ili su sve MP povezane na jedan server (RD pristup), onda nema potrebe koristiti server za čuvanje podataka o karticama poverenja. Prvo treba uključiti opciju Lokalne kartice poverenja/GIFT. U MP kasi treba uključiti Učitavanje šifre kupca, a preostale opcije isključiti. Sada će sve raditi bez slanja podataka na server, a svi podaci će se direktno učitavati iz lokalne baze.

Knjigovodstvena evidencija poklon kartica (vaucera)

  • Prodaja poklon kartica se NE fiskalizuje i NE obračunava se PDV. Ne izdaje se nikakav račun a ako kupuje firma, moze se izdati potvrda koja nije niti račun niti avansni račun.
  • Moze se oformiti poseban registrator faktura u kome bi se prodaja vaucera vodila preko faktura u kojima bi se vauceri evidentirali kao usluge.
  • Prijem takvog novca se knjiži na tekući račun 241 i pasivna vremenska razgraničenja 491.
  • Pazar od prodaje vaucera se mora posebno voditi i ne sme se mesati sa “normalnim” pazarom. U KEPU se kao uplata na racun knjizi pazar od vaucera.
  • Kad kupac kupuje sa poklon karticom, onda se to evidentira tako što se zatvara 491 i knjiži prihod. Isto se knjiži i ako se kupac nikad ne pojavi samo posle isteka roka važenja vaučera ili po internom aktu. Kod prodaje izdaje se fiskalni račun sa tipom GOTOVINA.
  • Detaljnije u PS 1i2/2013, str 326

Napomene

  • Kada se u paragonu iskoristi bilo koja kartica, upisuje se promet na server i u dnevniku rada se generiše stavka KAR_P. Kada se koristi poklon kartica, generiše se i KAR_G.
  • Za svaki paragon sa karticom poverenja može se u pregledu kase videti odgovarajući partner.
· Last modified: 2016/01/19 16:32 by nbatocanin