free web stats

RFID kartice

 

Modul za podršku RFID karticama se posebno uključuje, standardnim postupkom (registracija).

 

Da bi se koristio R/W uređaj za RFID kartice, prvo treba instalirati driver koji USB port mapira kao COM. Prikaže se uređaj i kad zatraži driver podmesti mu se sadržaj iz arhive FTDI.ZIP. Zatim se u SYS dir iskopira RFID.EXE i RFID.INI. U RFID. INI treba podesiti COM port koji se pojavi u Device Manager-u kada se završe prethodni koraci.

 

VAŽNO: U Sis.opcije/sis.opcije, USER treba velikim slovima upisati naziv firme - to se upisuje na karticu kako kartice napravljene u jednoj firmi ne bi mogle da se koriste u drugoj firmi. OVO JE OBAVEZNO I ZA CENTRALU I PRODAVNICE!

 

Prvo se u Zalihe/RFID komandom F2 "pune" kartice željenim iznosima. Takođe za svaku karticu treba uneti kupca (kartice se prave za određenog kupca). Svaki uneti iznos se loguje, zajedno sa userom i serijskim brojem kartice. Sa F4 se može videti sadržaj "napunjene" kartice. Sadržaj se kodira i u njemu je deo naziva firme, kredit i deo šifre kartice. Ovde se mogu koristiti sledeće operacije:

F5 - istorijat svake kartice;

F10 - pregled kartica po kupcima;

Sh-F10 - pregled kartica za jednog kupca.

 

Da bi se ove kartice koristile u MP kasi, treba u EMP u tipovima pazara otvoriti novi tip, i nazvati ga recimo "E-KARTICE" koji OBAVEZNO mora da ima oznaku "K". Za fiskalni uređaj stavite "KARTICA". Posle ovoga, kad se u MP kasi zada plaćanje "E-KARTICA", program pokušava da skine zadati iznos sa kartice. Ako kartica nema dovoljno, izdaje se greška, a u suprotnom se ispisuje:

 

XY TRADE (9999999), 10000 - 3000 = 7000

 

U kasi je moguće na Alt-B pročitati sadržaj kartice, da bi se pre pravljenja računa videlo da li kartica ima dovoljno kredita.

 

Kada se ovako evidentira plaćanje, u evidenciju platnih kartica se automatski upisuje kartica, kupac i skinuti iznos. To se kasnije može transferom preneti u centralu. Na kraju dana MP štampa specifikaciju primljenih kartica i prilaže uz pazar.

 

Kada se kreiraju kartice, treba napraviti avansni račun. To se radi komandom F6 na jednoj od kreiranih kartica. Uzimaju se sve kartice izdate u zadatom intervalu i na osnovu toga pravi avansni račun koji sadrži specifikaciju svih kartica. U artiklima se automatski otvaraju U-artikli, koji se mogu menjati, ali se ne može menjati šifra. Kada se kreira avansni račun, u pregledu kartica se upisuje broj avansnog računa.

 

Konačni račun se pravi na osnovu realizovanih kartica. U evidenciji kartica se aktivira Sh-F6 čime se za SVE realizovane kartice u intervalu kreira po jedna konačna faktura sa specifikacijom.

 

Specifično je da ovde konačni račun NE TREBA knjižiti u kartice partnera (skinuti oznaku za knjiženje u operativnu analitiku na registratoru). Razlika po konačnim računima će se nekako skidati posebnim dokumentom.

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)