free web stats

Vođenje komisiona

 

Vođenje komisiona kad firma prodaje TUĐU robu komisiono

 

 

VP komision:

 

 

- Otvorimo magacin koji je tipa VELEPRODAJA.

 

- Otvorimo registrator ulaznih faktura (tip VP) i isključimo knjiženje u operativnu analitiku, da se ne bi kod dobavljača zadužili na osnovu ulaza robe, već nakon prodaje na osnovu odjave. Tip registratora

je B-VP KOMISION.

 

- U UF ukucamo NC kao i rabat koji dobijamo. Posle u kalkulaciji ukucamo prodajnu cenu koja je ustvari prodajna cena samog komisionara, odnosno NC+RAB. KR obrazac je ustvari komisiona kalkulacija i malo se razlikuje od obične velprodajne kalkulacije. Formira se normalna cena bez PDV.

 

- Robu prodajemo na uobičajen način, preko faktura ili EMP. Pri prodaji se PDV obračunava na uobičajen način. Takve fakture valja odvojiti po tipu dokumenta, u GK se knjiže drugačije od običnih.

 

- Radimo odjavu za komisioni magacin. Odjavu NE TREBA automatski knjižiti u karticu dobavljača, nego se otvori poseban reg.UF i tu se unose fakture dobavljača po odjavama, ali samo finansijski, da ne bi duplirali ulaz u magacin.

 

- Ukoliko imamo MP i želimo tamo da prenesemo deo robe iz Komisionog magacina, to radimo na uobičajen način. Kako je to isto izlaženje robe iz Komisionog magacina (nema veze što ga ne prodajemo već prenosimo u svoj magacin), prilikom sledeće odjave će se ista roba uzimati u obračun. Jednom preneta roba se tretira kao prodata (mi smo je kupili i šta ce biti dalje sa njom za komision nema veze) i ne može se vratiti nazad.

 

- Ovo sve važi kad je u sistemskim opcijama isključena opcija ODJAVE PO DOBAVLJAČU. Ukoliko je opcija uključena, stvar je vrlo slična ali ima izvesnih razlika...

 

 

 

MP Komision:

 

 

- Prvo treba otvoriti komisioni magacin - tip Komision

 

- Otvorimo registrator UF koji će biti označen kao tip MP KOMISION (isključeno knjiženje u operativnu analitiku). Isključeno knjiženje se postavlja kad ne želimo da se odmah stvara obaveza prema

dobavljaču već po odjavi.

 

- U UF ukucamo količinu i NC, _bez_ rabata tj. komisione marže

 

- U kalkulaciji ukucamo PC da bude ona po kojoj cemo mi prodavati sa uključenom provizijom i porezom. Znači prodajna cena po kojoj ce korisnik da kupi.

 

- Snimimo tu kalkulaciju i sa F5 dobijemo KR obrazac pošto je tip registratora KOMISION.

 

- Odjava ide kao i za VP.

 

- Povraćaj robe se radi isto kao i ulaz samo su količine negativne. Odjava povraćaj lepo obradi kad se pogleda sa SHIFT-F5.

 

- Ovo sve važi kad je u sistemskim opcijama isključena opcija ODJAVE PO DOBAVLJAČU. Ukoliko je uključena, stvar je slična ali ima izvesnih razlika...

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)