free web stats

PRAVILNIK o uslovima u pogledu tehničke opremljenosti prostora za trgovinu na malo duvanskim proizvodima

PRAVILNIK O USLOVIMA U POGLEDU TEHNIČKE OPREMLJENOSTI PROSTORA ZA TRGOVINU NA MALO DUVANSKIM PROIZVODIMA
("Sl. glasnik RS", br. 116/2005)
Član 1
Ovim pravilnikom se propisuju bliži uslovi u pogledu tehničke opremljenosti prostora za obavljanje trgovine na malo duvanskim proizvodima.
Član 2
Privredno društvo, preduzeće i preduzetnik za obavljanje trgovine na malo duvanskim proizvodima koristi objekat ili prostoriju koja je za tu delatnost namenjena (u daljem tekstu: maloprodajni objekat) i koja ispunjava uslove u pogledu tehničke opremljenosti.
Član 3
Maloprodajni objekat iz člana 1. ovog pravilnika gradi se u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji objekta, odnosno postavlja na javnoj površini u skladu sa propisima kojima se uređuje obavljanje komunalne delatnosti.
Član 4
Maloprodajni objekat ima fiskalnu kasu u skladu sa propisima koji uređuju evidentiranje tog prometa.
Duvanski proizvodi izlažu se u maloprodajnom objektu na način koji omogućava da se ti proizvodi prodaju isključivo usluživanjem kupca od strane prodavca.
Police, stolovi, vitrine i druga oprema za izlaganje duvanskih proizvoda smeštena je u maloprodajnom objektu.
Maloprodajni objekti imaju propisanu oznaku o zabrani prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima, postavljenu na propisan način.
Član 5
Maloprodajni objekat ima površinu od najmanje 8 m2, a visinu od najmanje 2,2 m.
Maloprodajni objekt ima jedan ili više ulaza za korisnike, širine od najmanje 0,80 m do kojih se pristupa sa ulice ili drugog javnog prostora.
Član 6
Ako je maloprodajni objekat prodavnica, u kojoj se prodaja robe obavlja kroz šalter, visina prodavnice je najmanje 2 m, a površina 3 m2.
Član 7
Maloprodajni objekat ima pod, zidove i tavanicu od materijala koji se lako čisti i održava i obezbeđeno osvetljavanje i provetravanje.
Član 8
U maloprodajnom objektu obezbeđuje se voda, probor za higijenu i održavanje čistoće.
U maloprodajnom objektu iz člana 6. ovog pravilnika obezbeđuje se upotreba vode u samom objektu ili njegovoj neposrednoj blizini.
Član 9
Uslovi u pogledu zaštite na radu i i zaštite i unapređenja životne sredine, kao i bliži sanitarno-higijenski uslovi u maloprodajnom objektu obezbeđuju se u skladu sa posebnim propisima.
Član 10
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima za obavljanje trgovine duvanskim proizvodima ("Službeni glasnik RS", broj 77/03).
Član 11
Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)