free web stats

PRAVILNIK o sadržini i načinu vođenja evidencija od strane proizvođaca duvanskih proizvoda, trgovaca na veliko i malo duvanskih proizvodima, uvoznika i izvoznika duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda

PRAVILNIK O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJA OD STRANE PROIZVOĐAČA DUVANSKIH PROIZVODA, TRGOVACA NA VELIKO I MALO DUVANSKIM PROIZVODIMA, UVOZNIKA I IZVOZNIKA DUVANA, FERMENTISANOG DUVANA, ODNOSNO DUVANSKIH PROIZVODA
("Sl. glasnik RS", br. 114/2005)
Predmet
Član 1
Ovim pravilnikom bliže se uređuje sadržina i način vođenja evidencija koju u vezi sa proizvodnjom i prometom duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda vode proizvođači duvanskih proizvoda, trgovci na veliko i malo duvanskim proizvodima i uvoznici i izvoznici duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda.
Evidencija proizvođača duvanskih proizvoda
Član 2
Proizvođač duvanskih proizvoda koji je upisan u Registar proizvođača duvanskih proizvoda kod Uprave za duvan kao organ uprave u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Uprava) vodi evidenciju u vezi sa proizvodnjom duvanskih proizvoda koja sadrži podatke o:
1) proizvedenoj i nabavljenoj količini domaćeg obrađenog duvana;
2) broju proizvedenih paklica cigareta po vrsti robne marke cigareta;
3) količini, odnosno broju proizvedenih cigara, cigarilosa, duvana za pušenje i ostalih duvanskih proizvoda za svaku robnu marku duvanskog proizvoda;
4) broju prodatih paklica cigareta za svaku robnu marku cigareta, kao i podatke o maloprodajnim cenama po kojoj su te cigarete prodate;
5) količini, odnosno broju prodatih cigara, cigarilosa, duvana za pušenje i ostalih duvanskih proizvoda za svaku robnu marku duvanskog proizvoda, kao i podatke o maloprodajnim cenama po kojoj su ti duvanski proizvodi prodati;
6) o zaključenim ugovorima o prodaji duvanskih proizvoda sa trgovcem na veliko duvanskim proizvodima;
7) zalihama duvanskih proizvoda po vrsti i nazivu robnih marki.
Proizvođač duvanskih proizvoda, na zahtev Uprave, dostavlja izveštaj o podacima iz stava 1. ovog člana na Obrascu - Izveštaj iz evidencije proizvođača duvanskih proizvoda (IE-PDP), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, u roku od sedam dana od dana prijema zahteva.
Uprava je dužna da zahtev iz stava 2. ovog člana dostavi privrednom subjektu iz stava 1. ovog člana u roku od pet dana po isteku kvartala.
Izveštaj iz stava 2. ovog člana može se dostavljati Upravi i u elektronskoj formi.
Evidencija trgovaca na veliko duvanskim proizvodima
Član 3
Trgovac na veliko duvanskim proizvodima koji je upisan u Registar trgovaca na veliko duvanskim proizvodima kod Uprave vodi evidenciju u vezi sa prometom duvanskih proizvoda koja sadrži podatke o:
1) zaključenim ugovorima o kupovini duvanskih proizvoda sa proizvođačima, odnosno uvoznicima duvanskih proizvoda;
2) količini kupljenih cigareta (u paklicama) i drugih duvanskih proizvoda, po nazivu robne marke duvanskog proizvoda, od svakog proizvođača, odnosno uvoznika duvanskih proizvoda;
3) zaključenim ugovorima o prodaji duvanskih proizvoda sa trgovcima na malo duvanskim proizvodima;
4) količini prodatih cigareta (u paklicama) i drugih duvanskih proizvoda trgovcima na malo duvanskim proizvodima, po nazivu robne marke duvanskog proizvoda;
5) zalihama duvanskih proizvoda po vrsti i po nazivu robne marke duvanskog proizvoda;
6) lokaciji sopstvenih objekata veleprodaje i skladišta, kao i o prevoznim sredstvima za obavljanje delatnosti trgovine na veliko duvanskim proizvodima.
Trgovac na veliko duvanskim proizvodima, na zahtev Uprave, dostavlja izveštaj o podacima iz stava 1. ovog člana na Obrascu - Izveštaj iz evidencije trgovaca na veliko duvanskim proizvodima (IE-TVDP), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, u roku od sedam dana od dana prijema zahteva.
Uprava je dužna da zahtev iz stava 2. ovog člana dostavi privrednom subjektu iz stava 1. ovog člana u roku od pet dana po isteku kvartala.
Izveštaj iz stava 2. ovog člana može se dostavljati Upravi i u elektronskoj formi.
Evidencija trgovaca na malo duvanskim proizvodima
Član 4
Trgovac na malo duvanskim proizvodima o kojima Uprava vodi Evidencionu listu trgovaca na malo duvanskim proizvodima vodi evidenciju u vezi sa prometom duvanskih proizvoda koja sadrži podatke o:
1) zaključenim predugovorima/ugovorima o kupovini duvanskih proizvoda sa trgovcima na veliko duvanskim proizvodima;
2) količini kupljenih duvanskih proizvoda po vrsti i nazivu robne marke, po svakom trgovcu na veliko;
3) količini prodatih duvanskih proizvoda po vrsti i nazivu robne marke;
4) stanju zaliha duvanskih proizvoda po vrsti i nazivu robne marke.
Evidenciju iz stava 1. ovog člana trgovac na malo duvanskim proizvodima koji ima više maloprodajnih objekata, odnosno hjumidora za koje je dobio dozvolu za trgovinu na malo duvanskim proizvodima vodi zbirno za sve maloprodajne objekte, odnosno hjumidore.
Trgovac na malo duvanskim proizvodima, na zahtev Uprave, dostavlja izveštaj o podacima iz stava 1. ovog člana na Obrascu - Izveštaj iz evidencije trgovaca na malo duvanskim proizvodima (IE-TMDP), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, roku od sedam dana od dana prijema zahteva.
Uprava je dužna da zahtev iz stava 3. ovog člana dostavi privrednom subjektu iz stava 1. ovog člana u roku od pet dana po isteku kvartala.
Izveštaj iz stava 3. ovog člana može se dostavljati Upravi i u elektronskoj formi.
Evidencija uvoznika duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda
Član 5
Uvoznik duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda koji je upisan u Registar uvoznika duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda kod Uprave vodi evidenciju u vezi sa uvozom duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda koja sadrži podatke o:
1) količini uvezenog duvana, odnosno fermentisanog duvana;
2) količini uvezenih cigareta (u paklicama) i drugih duvanskih proizvoda, po nazivu robne marke duvanskog proizvoda, kao i o maloprodajnim cenama tih proizvoda;
3) zaključenim ugovorima o prodaji duvana, odnosno fermentisanog duvana sa obrađivačem duvana i proizvođačem duvanskih proizvoda;
4) zaključenim ugovorima o prodaji duvanskih proizvoda sa trgovcem na veliko duvanskim proizvodima;
5) broju, odnosno količini prodatih paklica cigareta i drugih duvanskih proizvoda trgovcima na veliko duvanskim proizvodima, po nazivu robne marke cigareta i drugih duvanskih proizvoda;
6) količini prodatog duvana, odnosno fermentisanog duvana po tipu i sorti obrađivaču duvana i proizvođaču duvanskih proizvoda;
7) o zalihama duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda;
8) o lokaciji sopstvenih skladišta, ako ih ima.
Uvoznik duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda, na zahtev Uprave, dostavlja izveštaj o podacima iz stava 1. ovog člana na Obrascu - Izveštaj iz evidencije uvoznika duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda (IE-UDP), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, u roku od sedam dana od dana prijema zahteva.
Uprava je dužna da zahtev iz stava 2. ovog člana dostavi privrednom subjektu iz stava 1. ovog člana u roku od pet dana po isteku kvartala.
Izveštaj iz stava 2. ovog člana može se dostavljati Upravi i u elektronskoj formi.
Evidencija izvoznika duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda
Član 6
Izvoznik duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda koji je upisan u Registar izvoznika duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda kod Uprave vodi evidenciju u vezi sa izvozom duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda koja sadrži podatke o:
1) količini izvezenog duvana, odnosno fermentisanog duvana po tipu i sorti;
2) količini izvezenih cigareta (u paklicama) i drugih duvanskih proizvoda, po nazivu robne marke duvanskog proizvoda.
Izvoznik duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda, na zahtev Uprave, dostavlja izveštaj o podacima iz stava 1. ovog člana na Obrascu - Izveštaj iz evidencije izvoznika duvana, fermentisanog duvana, odnosno duvanskih proizvoda (IE-IDP), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, u roku od sedam dana od dana prijema zahteva.
Uprava je dužna da zahtev iz stava 2. ovog člana dostavi privrednom subjektu iz stava 1. ovog člana u roku od pet dana po isteku kvartala.
Izveštaj iz stava 2. ovog člana može se dostavljati Upravi i u elektronskoj formi.
Član 7
Uprava dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i usluga - Tržišnoj inspekciji pregled objavljenih maloprodajnih cena duvanskih proizvoda, kao i promenu maloprodajnih cena duvanskih proizvoda i broj "Službenog glasnika Republike Srbije" u kome su objavljene.
Član 8
Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2006. godine.

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)