Table of Contents

Bar-kod terminali - uputstvo za korisnike

Bar-kod terminali su uređaji bazirani na PocketPC uređajima koji omogućavaju da se odvaja, prima ili izdaje roba preko bar-kodova bez direktne veze sa računarom. Ovakav uređaj je računar koji bežično komunicira sa serverom i na taj način omogućava razne funkcije. Na njemu je instaliran poseban program Pocket Bar-kod (u daljem tekstu PBK) koji omogućava razne funckije vezane za prijem i izdavanje artikala iz magacina.

Glavni meni

Kada se startuje uređaj, dobija se glavni meni. Klikom na stavku (koristi se olovčica - pokazivač) dobija se odgovarajuća funcija.

NAPOMENA: Treba kliknuti na tekst, a ne na checkbox ispred njega. Checkbox se koristi za označavanje opcije koja će se automatski startovati. Ukoliko ipak ovo uradite, za vraćanje osnovnog menija držite taster “1” dok ulazite u aplikaciju.

Podešavanja

Preko ove opcije se podešavaju osnovni parametri za povezivanje (server i port) i stavke glavnog menija. Stavke su uglavnom vrste dokumenata i prefiksi registratora koje želimo da overavamo. Za sva malo naprednija podršavanja mora da se edituje INI fajl koji stoji u folderu gde je instalirana aplikacija.

Skeniranje bar kodova

Ova opcija se u meniju zove “Učitavanje bar-kodova” i služi da skeniramo artikle, napravimo listu i onda tu listu pošaljemo u App. Ta lista u programu stoji u clipboardu i sa Ctrl+F6 može da se povuče u skoro svaki dokument (ulazne fakture, izlazne fakture…).

U meniju se nalazi opcija “Učitavanje” koja služi da se uređaj napuni sa artiklima sa servera.

Ostale opcije menija su ručni unos barkoda (preko tastature) i pregled stanja selektovanog artikla (prikazuje se prozor sa stanjem po magacinima).

Overavanje dokumenata

Osim prostog skeniranja i slanja liste u program, PBK podržava overavanje dokumenata. Princip je da se prvo dokument sa odloženom realizacijom odradi u App-u a onda overi preko uređaja.

PROFAKTURE se overavaju tako što app napravi otpremnicu iz njih.

IZLAZNE FAKTURE se overavaju preko njihove otpremnice, mogu samo u celosti da se realizuju (mora da se uključi odložena realizacija).

ULAZNE FAKTURE se overavaju sa mogućnošću da se generiše interni ulaz sa razlikama, moramo da uključimo opciju BAR KOD KOD REALIZACIJE UL.FAKTURA. i po potrebi SRAVNJIVANJE ULAZA/REGISTRATOR…..: ( ) ABC Takođe imamo i ZABRANA KALKULACIJE BEZ REALIZACIJE ( ) Ovo radi jedino ako se podaci ucitaju sa Ctrl+F6. Kod overe, na uređaju se vide dokumenta koja nemaju R oznaku a posle overe dobijaju R. Može i ručno da se overi. Ako isključimo barkod kod realizacije, onda se realizuje sa R i nema naloga za sravnjenje. Ako uključimo barkod, onda prilikom pritiska na R dobijamo dijalog gde možemo (i ručno i barkodom) da unesemo koliko je stiglo, pa sa F9 da realizujemo. Nalog sravnjenja se pravi tek pošto napravimo kalkulaciju. Polje u bazi je D_REA. Ako je uključeno sravnjenje, u ini fajlu moramo u produžetku registratora UF da stavimo <tab>True da bi mogla da se kuca količina veće od one u app-u.

INTERNI NALOZI se realizuju, treba podesiti opcije: TRENUTNA REALIZACIJA INT.NALOGA….: ( ) BAR KOD KOD REALIZACIJE INT.NALOGA.: (X) Nerealizovani interni nalozi imaju zvezdicu.

Primeri kako izgleda overavanje dokumenata:


Ostalo

PBK mogućnost da se listaju magacini i osnovna sredstva ali ne znam kako to radi. Zato evo samo slike.