Početna strana

Novosti

Datum 25.05.15
Naslov CryptoLocker

Poštovani korisnici,

Proteklih nekoliko meseci smo imali prilike da kod naših korisnika nekoliko puta vidimo virus CryptoLocker. U pitanju je izuzetno opasan “trojanac” koji se obično širi preko mejla ili zaraženih sajtova. On se sa zaraženog računara dalje širi na celu mrežu i zatim šifruje sve datoteke kojima pristupate tako da postaju neupotrebljive. Za samo nekoliko sekundi možete ostati bez svih podataka! Od žrtve se zatim traži novac da se podaci dešifruju, ali taj postupak je rizičan, nepouzdan i bolje nemojte računati na njega.

Kako se zaštititi?

Potpuna zaštita od CryptoLockera ne postoji, ali se ipak može uraditi dosta kako bi se neutralisali njegovi efekti. Prvo, potrebno je da redovno radite bekap. Veoma je važno da se bekap ne radi na neki od računara u mreži, jer su svi povezani i ako dođe do zaraze, svi su ugroženi. Bekap treba čuvati na nekom eksternom disku, USB memoriji ili na nekom internet disku (Google Drive i sl).

Dalje, potrebno je da svi računari koje koristite imaju redovno ažuriran i podešen anti-virus program. Upamtite da AV program nikako nije potpuna zaštita, on samo smanjuje verovatnoću zaraze! 

Najbitnija stvar jeste pravilan rad korisnika. Ovaj (i dosta drugih virusa) se širi tako što korisnik dobije mejl sa zaraženim programom. Korisnik ne vidi da je u pitanju program, nego ga vidi kao PDF ili DOC dokument i kad klikne na njega da bi ga otvorio, virus zarazi sistem. Takođe se može desiti da stigne mejl sa internet linkom na koji treba kliknuti. Kako možete prepoznati ovakve opasne mejlove? Prvo, nemojte nikada otvarati datoteke koje vam neko šalje ako niste 100% sigurni da znate ko vam i šta šalje. Virus može da lažira adresu vašeg poznanika, izgledaće kao da vam neko poznat šalje neki dokument, ali ako nema propratnog teksta ili je on na stranom jeziku, može se lako desiti da je u pitanju virus. Može se desiti da dobijete neko obaveštenje o zloupotrebi vaše kreditne kartice, gašenje Gmail naloga ili nešto ! slično, pa se od vas traži da kliknete na neki link i rešite problem. Mail će možda imati izgledati kao da ga šalje Google, PayPal ili Visa, ali nemojte to nikako raditi, osim ako niste sigurni o čemu se radi! 

Ako vam je računar zaražen, odmah prestanite sa radom i isključite sve računare, jer će svaka operacija koju izvedete oštetiti još datoteka. 

 

Za Wings,
Nenad Batoćanin 



Idi na početak strane