Početna strana

Novosti

Datum 28.03.12
Naslov Harbour APP

Poštovani korisnici,

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavam da smo promenili platformu za razvoj i da sada koristimo Harbour kompajler najnovije generacije. Prelazak na ovaj sistem otvara prostor za mnoge nove mogućnosti koje ćemo dodavati u narednom periodu. App i dalje ima isti izgled i sve funkcije kao i do sada, ali postoji nekoliko krupnih razlika:

- App je sada 32-bit Windows exe, pa može da radi bez problema na 64-bit Windows operativnim sistemima.

- Pošto novi sistem nema memorijskih ograničenja, mnogo bolje koristi procesor i memoriju, pa su sve operacije ubrzane, neke i nekoliko puta.

- Sistem je značajno stabilniji od starog.

- Bez obzira na sličan izgled, App sad radi u grafičkom modu pri čemu se koriste sistemski fontovi za prikaz. Ukoliko vam veličina ili proporcija prikaza ne odgovara, možete je jednostavno podesiti: uzmite mišem jednu od ivica ili ugao prozora i prevucite na željenu poziciju. App će zapamtiti izabranu veličinu i sledeći put će prikazati prozor kako ste ga podesili. Moguće je korišćenje i prikaza preko celog ekrana (full screen), bez obzira na operativni sistem. Jednostavno pritisnite Alt-Enter i prikaz će se raširiti preko celog ekrana. Ponovni Alt-Enter će prikaz vratiti u prozor. Takođe možete izabrati font i pozadinu programa tako što ćete izabrati meni Ostalo / Podešavanje / Podešavanje prikaza. Posle izbora fonta i pozadine, izaberite „Snimanje podešavanja“.

- Više se ne koristi Yuscii kodni raspored, nego sistemski Windows raspored. Sada možete bez problema da unosite simbole poput @. Naša slova unosite u App kao i u bilo kom drugom Windows programu: izaberete SR tastaturu i unosite željeni tekst.

Instalacija novog App-a se radi kao i ranije jednostavnom instalacijom nove verzije (izaberite opciju za 32-bit na našem portalu). Prilikom prve instalacije obavezno izaberite punu instalaciju, zbog inicijalne konverzije podataka. Takođe je preporučljivo promeniti shortcut na radnim stanicama koji sad ne treba da aktivira START.BAT, nego xApp.exe. Nikakva dodatna podešavanja na ovom shortcutu nisu potrebna (dimenzije prozora, font), sve se podešava automatski. Napominjem da je ovaj upgrade potpuno bezbedan i ne postoji mogućnost da vaši podaci na neki način budu oštećeni. Ipak, ako želite dodatnu sigurnost, svakako uradite backup.

Stari App će još neko vreme biti dostupan, ali vam savetujemo da pređete na novi sistem.

Upgrade na novu verziju je kao i do sada besplatan za naše korisnike, a eventualno naše angažovanje oko instalacije i podešavanja naplaćuje po standardnom cenovniku.

Napominjem da nije u pitanju WinApp, koga takođe uskoro očekujemo.


Za Wings,

Nenad Batoćanin

 



Idi na početak strane